مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون
 

عوارض جانبی ناشی از مصرف اسیدهای چرب امگا 3 تنها زمانی مشاهده می‌شوند که مکملهای آنها در دوزهای زیاد مصرف شوند. تهوع، اسهال، خونریزی گاه به گاه، و غیره، عوارض جانبی متفاوتی بوده که ممکن است مشاهده شوند.
اسیدهای چرب امگا 3 مهمترین مواد مغذی ماکرو یا درشت مغذی‌های رژیم غذایی هستند که به خانواده اسیدهای چرب اشباع نشده تعلق دارند. همه‌ی ما از فوائد سلامتی بخش آنها اطلاع داریم، با این حال، سطوح آنها بایستی با سطوح اسیدهای چرب امگا 6 در بدن متعادل باشند. عدم تعادل میان آنها می‌تواند به حملات قلبی، پوکی استخوان، التهاب، سکته مغزی و غیره منجر شود.
به منظور حفظ این تعادل، بایستی از غذاهای غنی از امگا 3 مانند گردو، بذر کتان، ماهی سالمون وحشی، ماهی تن آلباکور و غیره استفاده نماییم. افرادی که دچار کمبود اسیدهای چرب ضروری امگا 3 شده‌اند، دیده می‌شود که به مصرف شکل مکملی آن متوسل می‌شوند. در حالی که، مصرف مکملهای آن بی ضرر است، اما بایستی دوز یا میزان مصرفی مناسب را به خاطر بسپاریم.
میزان مصرف روغن ماهی امگا 3
مکملهای اسید چرب امگا 3 بسته به منبعی که از آنها به دست می‌آیند، متفاوت می‌باشند. آنها را می‌توان از روغن دانه کتان، روغن ماهی، روغن کبد ماهی کاد و غیره تهیه کرد. آنها به دو شکل داکوساگزائنیک اسید (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) یافت می‌شوند. میزان مصرف توصیه شده یک وعده برای بزرگسالان، شامل یک کپسول 650 میلی گرم DHA و 450 میلی گرم EPA می‌شود. میزان توصیه شده توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) سه گرم مکملهای روغن ماهی امگا 3 در هر روز است. جهت اطمینان، پیش از مصرف این مکملها با پزشک خود مشورت نمایید.
اثرات جانبی ناشی از مصرف مکملهای اسید چرب امگا 3
مصرف دوز صحیح توصیه شده توسط پزشک به هیچ وجه عوارض جانبی به همراه نخواهد داشت، با این حال، مصرف بیش از 12 گرم از آنها در روز می‌تواند به عوارض جانبی خاصی همچون تهوع، التهاب، نفخ، یبوست، سوزش سر دل، اسهال، و خونریزی گاه به گاه بینی منجر شود. علاوه بر این، دیده می‌شود که مصرف روغن ماهی امگا 3 باعث ایجاد عوارض جانبی مانند آروغ با بوی ماهی، بوی بد دهان و طعم ماهی در دهان می‌شود.
از آنجا که مکملهای روغن ماهی امگا 3 می‌توانند خون را رقیق سازند، افرادی که سایر رقیق کننده‌های خون مانند آسپیرین مصرف می‌کنند بایستی از مصرف این مکملها خودداری نمایند. مکملهای روغن ماهی هنگامی خطرناک هستند که ماهی‌هایی که از آنها این روغن بدست آمده، آلوده به سمومی مانند جیوه و غیره شده باشند. بهترین راه دوری از چنین مکملهای روغن ماهی آلوده، خرید مکملهای دارای نشان داروسازی با کیفیت برتر است. این مکملها نه تنها خالص می‌باشند، بلکه مصرف آنها بی ضرر است، به این دلیل که تحت فرایند شدید سرد کنندگی، تقطیر و تصفیه قرار گرفته‌اند.
چنانچه تحت هر شرایطی دچال کبودی، خونریزی یا مدفوع سیاه قیری شدید، در اسرع وقت با پزشک خود مشورت نمایید. علاوه بر آن، چنانچه با هرگونه واکنش آلرژیک مانند خس خس سینه، خارش، تورم ناشناخته، کهیر، یا مشکل تنفسی و اشکال در بلع مواجه شدید، به سرعت به پزشک خود مراجعه کنید. به طور کلی، در صورتی که میزان مصرف توصیه شده را رعایت کنید، دچار عوارض جانبی نخواهید شد. چنانچه به مکملهای اسید چرب امگا 3 نگاهی بیاندازیم و جوانب مثبت و منفی آن را بسنجیم، خواهیم دید که فوائد سلامتی بخش آنها بیشتر از عوارض جانبی‌شان می‌باشد. در نتیجه مادامی که به دوز مصرفی صحیح پایبند باشید، هیچ گونه خطر بروز عوارض جانبی شما را تهدید نخواهد کرد.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه‌ی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه‌های پزشک متخصص در نظر گرفته شود.